Токай

Descriere

Токай-Хедьялья - виноробний регіон в Угорщині, де виробляють знамениті на весь світ Токайські вина з білого винограду. Всього в регіоні більше 7 тисячі гектарів виноградників, велика частина яких знаходиться на території Угорщини, а частина в Словаччині.

Прийнято вважати, що Токайські вина це споконвічно Угорський продукт, але зрозуміти претензії Словаччини на виготовлення Токайських вин теж можна, адже в 1908 році, коли офіційно було визначено території, на яких виробляють токайське вино, Угорщина і Словаччина разом входили в Австро-Угорщину, але після розпаду імперії, склалося так, що 7 селищ, зайнятих у виробництві вин, виявилися на території Словаччини. Однак перш за все за вином їдуть саме в Угорщину.

До середини XX століття Угорщина скуповувала весь виноград у Словаччині, і виробляла все вино як угорський продукт, саме тому до недавнього часу про словацькій Токай ми нічого не чули. Виробляють вина під назвою «Токай» і на кримській Масандрі, але ніщо не зрівняється зі справжнім угорським вином, яке ви зможете продегустувати прямо на виноробнях регіону Токай-Хедьялья.

Токайське вино володіє незвичайним для вин золотистим кольором, особливою повнотою, м'якістю і приємним букетом з тонами меду і хлібної скориночки. Токайські вина роблять за старовинними рецептами, які незмінні вже більше століття.